Сб, 18.05.2024, 10:11
Приветствую Вас Гість | RSS
Главная | Регистрация | Вход
Меню сайта
Форма входа
Календарь новостей
«  Липень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Поиск
Мини-чат
Друзья сайта
Наш опрос
Як ви оцінюєте діяльність Чернівецької ОДА?
Всього відповідей: 66
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Газета "Буковина"
Главная » 2008 » Липень » 22 » Дворики повернуть нас до австрійської доби
Дворики повернуть нас до австрійської доби
11:33

Оспіваним бардами неповторним чернівецьким дворикам невдовзі, схоже, почнуть повертати первозданний вигляд. Зараз важко передбачити, коли саме це станеться, однак процес розпочався. І натхненником ідеї виступила міська рада, один із проектів якої, зокрема той, що стосувався збереження будівель історичного центру в контексті 600-річного ювілею, став переможцем Всеукраїнського конкурсу проектів і програм розвитку місцевого самоврядування та одержав на 2008 рік державний гранд на його реалізацію в сумі 500 тис. грн. Коли складали проекти облаштування внутрішніх двориків у будинках №№ 22, 23, 53 на вулиці О.Кобилянської та будинку №8 на Центральному майдані міста, виявилося, що грошей замало, аби реставрувати їх, повернувши дух австрійської доби. Саме тому місто, попри бюджетні проблеми, віднайшло додаткових 312 тисяч для здій­снення капремонту бокових фасадів будівель, відновлення майданчиків для відпочинку, малих архітектурних форм тощо.

Партнерами й співвиконавцями інноваційного проекту виступили товариство «Ренесанс», очолюване Аллою Литвиненко, приватна фірма «Навколо світу» Ольги Савки й ТОВ «Художній салон», яким керує Віталій Москалюк. За словами першого заступника директора департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин міськради Анатолія Юрчика, інновація ідеї полягала у створенні умов для соціального інвестування, під­приємництва та партнерства у форматі «Влада – Бізнес – Громада». Бо, як стверджує начальник робочої групи Центру економічного розвитку міста при місь­кій раді Наталія Філатова, інвестори, за попередніми рахунками, вкладуть у реставрацію дворів власних коштів не менше, ніж державний гранд.

Зараз на всіх чотирьох об’єк­тах кипить робота. Вже освоєно 220 тис. грн. бюджетних та 202 тисячі коштів приватних під­приємців – партнерів проекту. До проведення реставрації двориків долучилися мешканці будинків, які добровільно вносять свою лепту в загальну справу, а ще надають фотографії початку минулого століття, які дозволяють відновити автентичність споруд і прилеглих до них територій. Одна мешканка будинку №22 на вул. О.Кобилянської, до прикладу, витратила власних 20 тис. грн. на заміну всіх внутрішніх інженерних мереж.Там же люди наполягли на відновленні  криниці, облаштуванні зони відпочинку з фонтаном тощо. Мешканці готові фінансувати роботи й, між іншим, роблять це. Принаймні нині там майстри міняють дерев’яні частини переходів, проводять малярку.

Чимало зроблено й у дворику на вул. О.Кобилянської, 23. Інвестор Віталій Москалюк найбільше втішений тим, що вдалося спорудити підпірну стінку, яка зупинила процес сповзання будівель з двором на сусідню територію, що розташована нижче. Сантехніки міняють комунікації, на черзі – ремонт фасадів, галерей, від­новлення альтанки, облаштування клумб, «альпійських гірок», куточків відпочинку, до яких вестимуть доріжки з піщаного каменю. 

О.С.Савка, на долю якої випала реконструкція двору на Центральній площі, обіцяє, що скоро чернівчани й гості міста будуть дуже здивовані, побачивши там куточок австро-угорської доби. Загалом же всі роботи заплановано закінчити у вересні.

Буковинці – народ газдовитий. Тому міська влада не ставить крапку на цьому проекті. Навпаки, сподівається запалити серця інших чернівчан, які мусять усвідомити, що це наше місто (85% житла приватизовано), й порядок у двориках маємо наводити саме ми.

Анатолій ІСАК.

 

Просмотров: 808 | Добавил: bukovyna | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024