Сб, 18.05.2024, 07:16
Приветствую Вас Гість | RSS
Главная | Регистрация | Вход
Меню сайта
Форма входа
Календарь новостей
«  Липень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Поиск
Мини-чат
Друзья сайта
Наш опрос
Як ви оцінюєте діяльність Чернівецької ОДА?
Всього відповідей: 66
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Газета "Буковина"
Главная » 2008 » Липень » 22 » «Радуйся… бо я не можу…»
«Радуйся… бо я не можу…»
11:21

Слідом за двома ошатними томами поезій і поем Віталія Колодія («Ангел на камені» та «Диспут»), високо поцінованими літературознавцями і читачами, прийшов до нас третій – книга вибраної прози «Зоря над прір­вою».

Одразу зазначимо, що оповідання Колодія – то не проза поета в уже дещо узвичаєному в сучасній літературі розумінні – тобто не лірична есеїстика. Це речі з усіма притаманними складному, здебільшого в епічному вимірі, жанрі  ознаками, які досить точно увиразнив у післямові до тому Петро Осадчук.

«У цікавих життєвих колізіях, – пише він, – прозаїк В.Колодій простежує людську поведінку, ліпить характери людей гордих, цільних, відданих ідеалам молодості, нехай вони не в усьому збулися, нехай доля склалася не так, як мріялося і уявлялося в безхмарні роки великих сподівань і надій». І далі дуже суттєво: «…мала проза В.Колодія витримана в хорошій оповідній манері, структура письма тримається, як правило, на точності, природності вислову, вмінні автора спиратись на реальні, цілком можливі в житті обставини і в той же час бути романтично піднесеним, поетизувати поведінку своїх героїв». А головний їх принцип – чесна відданість обраній лінії життя.

І ще ось така дуже істотна риса майстерності автора: він не тільки розкриває вдачу персонажа через його вчинки й міркування, але й спонукає до самопізнання і самовизначення. Як, скажімо, в новелі про душевне сум’ят­тя Буковинського Соловія, котрий, творячи «Пречисту Діву...» болісно сповідався: !» Радуйся... бо я не можу...». Отак пронизливо і названо оповідь.

А те, що все в томі «Зоря над прірвою» написане саме поетом, проявляється в глибинній емо­ційності стилістики, густо насиченій образністю художній тканині творів.

Справді звабний простір цієї книги, бо звабний світ її героїв. Увійдімо ж сюди, щоб освятитися Словом класного письменства.

Вибираючи твір для публікації в газеті, відверто кажу, можна й трохи розгубитися: і той цікавий, і той повносилий…

Зупинився на новелі «У неділю на Староконному». Читайте!

Володимир ДЯЧКОВ.

Просмотров: 856 | Добавил: bukovyna | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024