Сб, 18.05.2024, 08:01
Приветствую Вас Гість | RSS
Главная | Регистрация | Вход
Меню сайта
Форма входа
Календарь новостей
«  Липень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Поиск
Мини-чат
Друзья сайта
Наш опрос
Як ви оцінюєте діяльність Чернівецької ОДА?
Всього відповідей: 66
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Газета "Буковина"
Главная » 2008 » Липень » 22 » У неділю на староконному
У неділю на староконному
11:20

Я впізнав би його у будь-якому натовпі та у будь-якому із наступних століть, якби довелося побачитись.

Упізнав би при його розмові з низинниками цього грішного світу чи з недосяжними для смертного верхами. При найнесподіваніших спілкуваннях.

Але щоб за таких обставин?.. Ні, це неможливо!.. Придивись. Засумнівайся. І пройди далі...

Та його казково неповторний профіль, ніс із фантастичною горбинкою, мефістофельський розліт брів... Погляд із дивовижним прижмуром очей, проймаючих, здавалось би, наскрізь і людей, і речі. І навіть он ті бетонні колони, поміж якими суне на ринок пошарпаний колотнечею нарід.

Таки він!.. Однак за мить, збочивши поглядом від його лиця й рук, переставав у це вірити.

Гаразд. Підійду згодом. Може, врешті, якийсь неспростовний підказ доповнить?..

Тим часом вливаюся у розбурхану базарну стихію, яка, втягуючи, робить тут кожного на певний час особою найдемократичніших принципів, дипломатом і вигадником.

Та раз у раз озираюсь: невже?

Пам’яті мигцем проминає роки й роки, петляє за подіями та зустрічними на поворотах долі обличчями і вводить крізь нешироку тінисту вуличку під пожовклим листям вересневих кленів до рідної мені й незмінно завороженої чаром найкращих літ школи.

Ось він перед нами – з мефістофельським розгоном брів та вузьким прищуром найдопитливіших очей.

Іван Цезарович! Улюблений. Дорогий. Вічно у рамці іконної постаті – боготворимий нами.

Ні, не за математику, якої навчав нас – тут коліщатка у наших мізках крутилися хоч і жвавіше, але мали ті оберти, що їх вроджено надали батьки, – Іван Цезарович полонив тим, що засівав у незрілих душах поміж рядками чисел і формул.

Пізніше, при дорослім розумі, ми б сказали: він був математиком з когорти древніх філософів. Як медики, що лікували не серце чи легені, а людину, так він плекав цільну, не почеркану окремими шкільними предметами особистість.

«Класика!» – було його улюбленим вигуком. До чи опісля цього ми чули геніально притулену до математичного викладу загальнолюдську сентенцію, що западала у глибинах пам’яті довічною мудрістю.

«Рег аsрега аd аstга!», крізь труднощі до зірок, – найчастіше з-поміж мовлених ним крилатих виразів повторював він цей гучнозвукий афоризм.

– Людина повинна піднести себе до най­світлішого у світі ореолу. До найчистішого і найяснішого простору думок, почуттів і вчинків.

Він був, знову повторюю собі, філософо-математиком і математико-поетом, що рідкісно гармонує в одній особі. Наші юні віршотворці зазвичай несли свої перші шедеври на розгляд не лінькуватим на думку наставникам з мови та літератури, а йому. Двійко з них і справді стали великими – один художником, другий – поетом. Та в усіх біографічних святцях одностайно зголошують: вдячні за першу і незрадну мистецьку й життєву науку передовсім Іванові Цезаровичу...

Знову ж – «Рег аsрега аd аstга!»...

Бездоганно охайний, завжди при білосніжних комірцях, при гострих, що бритися б можна, стрілках на штанах. Ставний, стрункопіднесений. Поряд із ним учителі фізкультури та військової справи виглядали ледь не горбунами і карликами.

До учнів звертався м’яко і лагідно: «синку» – з такою задушевною й теплою інтонацією, ніби ось зараз на руки взяв би.

Він теж мав хлопчика зовсім ще маленького – нерідко грався з нами на шкільному спортивному майданчику.

Учитель безмежно любив своє білоголове дитятко, ми це бачили, й оте його почуття, природно, передавалося нам. Так, як воно перейшло від учителя з рідної дитини на всіх нас у неповторно мовленому «синку».

Хоч давно це було, а варто розглянутися у згадці бодай на хвилину – і все постає зримо. Саме це ізвідтоді. Голоси, образи, тодішні звички... І пориви та високі мрії, які щасливо брунькувалися в добрім учительськім плеканні. Просвіт із далини – ніби коло повертає десь туди... десь туди, де чисто і свято... І ніби тіней там нема...

Учитель, як я довідався згодом, виїхав за кілька років потому з нашого райцентру до великого міста. Хтось із моїх ровесників ще зустрічався з ним. А потім усе, що вийшло звідти, як це часто буває, розтало для нас у міжлюдському просторі.

...Блукаю безцільно по ринку, відклавши на потім те, за чим прийшов. З очей не вступається щойно побачена картина. Привиділось?.. Але щоб отак?!

Звично обізнався?.. Сентиментом навіяло з молодості?.. О, ні – щось то мене потрясло й потужно відкинуло у спогад.

Години за дві, десь майже перед вечором, я таки повернув до входу. Щось силувало придивитись.

Він стояв на тому ж місці. У легкій секонд-хендівській куртці та прив’ялих, надірваних на коліні джинсах. Лоскутик, схожий на шарф, оповивав довгу вихудлу шию. Не знати для чого – надворі ж була теплінь.

Відвівши трохи набік свою, таку характерну голову, він час від часу простягав до натовпу руку, щось непочуте проказуючи при тім. Хтось клав йому в долоню якісь гроші, й він похапки ховав їх до кишені куртки.

«Невже це ти, учителю мій? – долаючи відчай і ще не певний, що це справді він, – думав я. – Хто образив тебе так? За віщо? Яка лиха доля привела на ці розкішно зубожілі, божевільні, бозна-куди розгойдані майдани?.. З простягнутою рукою... Хто скривдив тебе, добрий чесний чоловіче?..

Невдовзі до нього підійшов немолодий уже чоловік. Йому, пошаставши у кишенях, старий передав зібрані гроші.

Молодший обмацав його, – чи не приховав щось собі? – і, не промовивши й слова, попрямував до хідника.

– Синку! – гукнув старий навздогінці.

Аж тут мене охопив справжній жах – це був голос мого вчителя! Лагідний, м’який, теплий... Ось ніби на руки зараз візьме...

Я підступив до нього ближче. До самі­сінького його подиху.

– Іван Цезарович? – тихо, щоб не розбудити минулого так зненацька, запитав я.

Він завмер поглядом на мені, з тим самим незабутнім прижмуром очей. Потім знітився, різко повернувся і... побіг, безвільно розмахуючи руками.

Я хотів плакати. Стояв незрушно, омертвілий усім тілом. Не відаю, як довго... Відтак ступив крок за ним. І зупинився, збагнувши враз, що поміж нами досі стільки люду натовпилося... І він тепер далеко... Дуже далеко... Що вже й не наздогнати...

«…Аd аstга!», – думав я, коли брів з базару в загуслих раптово сутінках, – «аd аstга...»

Віталій Колодій

 

Просмотров: 1208 | Добавил: bukovyna | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024