Сб, 18.05.2024, 09:13
Приветствую Вас Гість | RSS
Главная | Регистрация | Вход
Меню сайта
Форма входа
Календарь новостей
«  Липень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Поиск
Мини-чат
Друзья сайта
Наш опрос
Як ви оцінюєте діяльність Чернівецької ОДА?
Всього відповідей: 66
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Газета "Буковина"
Главная » 2008 » Липень » 18 » «Пізнавайте Буковину й долучіться до її творення», – закликав голова облдержадміністрації В.І.Куліш учасників Першого міжнародного форуму «Б
«Пізнавайте Буковину й долучіться до її творення», – закликав голова облдержадміністрації В.І.Куліш учасників Першого міжнародного форуму «Б
17:37

Найменша з областей України – Чернівецька взяла за девіз гасло: «Буковина – лабораторія Європи регіонів». Власне, це й закономірно, адже наш край привабливий географічним розташуванням, багатий рекреаційними ресурсами, економічним потенціалом, сприятливий для розвитку міжрегіональної та міжнародної співпраці. Крім того, займає вигідне транспортно-географічне положення і розташований на перехресті торговельних шляхів, межує з членом ЄС Румунією та Молдовою. Тож не виключено, що в недалекій перспективі Буковина все ж таки візьме участь у будівництві транспортного коридору «із варягів – у греки».

Саме з цих міркувань регіональна влада докладає чимало зусиль для збільшення іноземних капітальних інвестицій в економіку області. В результаті за останні кілька років край демонструє кращі в Україні показники соціально-економічного розвитку, що дозволило Буковині за минулий рік здобути перше місце в інтегральному загальноукраїнському рейтингу.

Організований наприкінці минулого тижня обласною державною адміністрацією Міжнародний форум «Буковина інвестиційна» за участю давніх партнерських регіонів з Австрії, Румунії, Польщі, Німеччини ще раз засвідчив прагнення місцевої влади активізувати інвестиційну ситуацію в регіоні. Зазначимо, що зусилля керівників області помітили в столиці – на адресу Форуму надійшли вітальні телеграми від Президента України Віктора Ющенка та голови Верховної Ради Арсенія Яценюка.

На приїзд іноземних інвесторів буковинці, безперечно, покладали неабиякі надії. У нас, до слова, є в що вкладати гроші – край славиться лісовими багатствами й будівельними матеріалами, у нас виявлені перспективні родовища нафти і газу (Лопушнянське, Чорногузьке, Красноїльське), у басейні річки Прут залягають значні поклади гіпсу, ангідриту, північні та східні райони багаті на мергелі та вапняки, в Красноїльську є родовище мармуру, виявлені джерела мінеральної води типу «Мацеста», «Боржомі», «Нафтуся»…

Чекали на інвесторів промпідприємства, які через розбалансування єдиного народногосподарського комплексу, що був створений при колишньому Сою­зі, досі практично не працюють. Особливо заводи, що входили до військово-промислового ком­плексу: «Гравітон», «Кварц», «Електронмаш», «Вимірювач»… Вони презентували свої можливості, викликавши інтерес у зарубіжних гостей, у яких, як зазначив голова обласної ради Іван Шилепницький, «великі, а може й безмежні фінансові можливості».

Додав оптимізму нинішній Форум й керівникам тих під­приємств, які, здається, вже втратили надію запустити виробничі потужності в роботу. Серед учасників заходу, приміром, був ВАТ «Чернівецький завод залізобетонних виробів та конструк­цій». Його генеральний директор І.Г.Мельничук представив гостям інвестиційного форуму два відокремлені виробництва, що спеціа­лізуються на виробництві збірного залізобетону, виробів з дерева та товарного бетону різних марок. Між іншим, підрозділ у Лужанах, на будівництво якого на початку перебудови були вкладені мільйони карбованців, так і не запустили в роботу. Керівник дещо скептично ставився до заходу, проте зацікавлено пропонував іноземним підприємцям ство­рення спільного підприємства із збірно-монолітного домобудування, яке дозволяє зменшити собівартість будівництва на 20-30 відсотків. І яким було його здивування, коли співпрацю запропонував один із потужних столичних банків. Далі більше – Генеральний консул Словаччини запевнив, що протягом тижня з ним зв’яжуться підприємці, які мають намір налагодити випуск мостових ферм.       

Було дивним бачити в Європейській залі готелю «Черемош», де презентували інвестиційні проекти, священика з Білої Криниці, що на Глибоччині, о. Сергія Бобкова, який запрошував охочих взяти участь у проекті «Розвиток інфраструктури та релігійного туризму в с. Біла Криниця». Забігаючи наперед, скажу, що після презентації завод «Кварц» передав на реконструкцію храму 100 тисяч гривень.

Однак то було пізніше. А на відкритті Першого міжнародного форуму голова обласної держадміністрації Володимир Куліш у вітальному слові акцентував увагу присутніх на унікальній історії краю, побудованій на ідеології створення так званої «міні-моделі Європи». «Область гідно представлена в Єврорегіоні «Вер­хній Прут», не так давно Чернівецька область  єдина з регіонів України запрошена до солідного європейського співтовариства «Альпи-Адріатика», ми маємо добре налагоджені взаємини з партнерами з Німеччини, Румунії і Франції в рамках проекту «Чотири регіони для Європи», динамічно розвиваються стосунки з Польщею», – підкреслив Куліш, зазначивши, що «не випадково ми обрали для себе гасло «Буковина – лабораторія Європи регіонів».

Керівник виконавчої гілки влади краю акцентував увагу учасників форуму на тому, що «унікальне географічне становище Буковини зумовлює необхід­ність реалізації транзитного потенціалу краю», а «розбудова трансєвропейського транзиту є визначальним фактором для інтеграції України в європейські структури». Саме тому, як вважає голова облдержадміністрації, «інвестиції в нашу економіку можуть бути вельми цікаві та дохідні», а «потужна підтримка крайової влади надасть можливість почуватися впевнено й стати нашим надійним економічним партнером». Зокрема Володимир Іванович наголосив, що «вигідними стають інвестиції в розвиток транспортної інфраструктури, особливо в контексті підготовки до Євро-2012, а також створення «платформи» для просування власних інтересів на схід. Участь капіталу в муніципальних проектах, розвитку лісового і мисливського комплексів, проекти в АПК, використання туристичного та природно-рекреаційного потенціалу краю є далекоглядним вкладенням інвестицій у майбутнє».

Своєю присутністю інвестиційний Форум вшанували бізнесмени та представники 13 країн (зареєструвалося 192 представники з Польщі, Румунії, Німеччини, Австрії, США, Угорщини, Великобританії, Словаччини, Індонезії, Туреччини, Росії, Нідерландів), що дало підстави вважати, що захід стане масштабною економічною сторінкою в новітній історії Буковини – ефективною складовою Всесвітнього форуму буковинців, який планується провести на початку жовтня 2008-го. Вони зацікавлено оглянули виставку, на якій були представлені понад 50 інвестиційних проектів та пропозицій у галузях капітального будівництва, розвитку туристично-рекреаційної галузі, лісового господарства, агропромислового комплексу, деревообробної промисловості, машинобудування, виробництва будівельних матеріалів, легкої промисловості. Центральне місце в залі займали стенди районів області.

Учасники заходу мали можливість безпосереднього спілкування з авторами та розробниками інвестиційних проектів.
Під час роботи секції на Міжнародному інвестиційному форумі презентовано інвестиційний проект «Корпорація «Сварог Вест Груп». Досвід та інвестиційні перспективи». Вразив і щиро зацікавив гостей макет торговельно-виставкового комплексу «Боянівка», який представив його директор Дмитро Равлюк. «Наш центр вийшов за рамки міського чи обласного рівня, – розповідав він, – набув регіонального значення. 120 тисяч квадратних метрів – це солідно. На чималу частину проекту ми знайшли інвестиції. До дня міста плануємо по максимуму підготувати його й відкрити. А інвесторам пропонуємо вкласти гроші в облаштування бізнес-центру на 12 тисяч метрів, готель, бізнес-приміщення тощо».

Перший міжнародний інвестиційний форум у Чернівцях тривав три дні, тож ми продовжимо про нього розповідь у наступному номері.

Анатолій ІСАК.

На фото: Дмитро Равлюк представляє виставково-торговельний комплекс «Боянівка».

Фото автора.

Просмотров: 974 | Добавил: bukovyna | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024